UKS Błyskawica Warszawa

Zmień kontrast
Zmień rozmiar czcionki

Krótka teoria

Tylko urozmaicone żywienie jest w stanie zabezpieczyć młody organizm przed wystąpieniem niedoborów żywieniowych.

Nie rozróżniamy dobrej i złej żywności! Nieodpowiedni dobór produktów może być przyczyną źle skomponowanej diety. Niemal każdy produkt spożywczy stanowi mieszaninę różnych składników pokarmowych, ale nie ma produktu, który zawierałby wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze.

Wyróżniamy 5 podstawowych grup produktów (kryterium podziału jest zawartość poszczególnych składników pokarmowych tj. węglowodanów, witamin, tłuszczu, białka, błonnika i składników mineralnych):

  1. Produkty zbożowe/ziemniaki
  2. Warzywa i owoce
  3. Mleko wraz z jego przetworami
  4. Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja
  5. Tłuszcze

W następnej odsłonie krótka charakterystyka poszczególnych grup produktów, a następnie wskazówki co i kiedy warto zjeść.
na podst. książki dr Jadwigi Malczewskiej